Weboldal készítés. WordPress weboldal.

WordPress weboldalak népszerűsége töretlen. Bárki bármit is mond. Az igazság az, hogy valóban nem minden esetben éri meg egyedi kódolással weboldal készítésbe fogni. Nyilván megvan az előnye és a hátránya egy WordPress “motorra” helyezett weboldalnak. Szeretnék most pár gondolatot összeszedni, leírni. Nagyon remélem, hogy segít a döntésben, ha épp most gondolkodsz honlapon, webáruházon.

A WordPress weboldal “fikázása”, és ami valóban mögötte van.

Sokszor hallom, olvasom, hogy egy WordPress weboldal elkészítése szinte semmi, mindenki képes arra, hogy “összekattintgasson” egy weboldalt WordPress vagy éppen más CMS ( Content Management System = Tartalomkezelő rendszer) segítségével. Van aki még lesulytóbban nyilatkozik ezekről a keretrendszerekről, s egyenesen azt mondja, hogy aki ilyesmit használ az nem is ért a weboldal készítéshez.

Tegyük kicsit tisztába a dolgokat. Tény, hogy a WordPressel valóban egyszerűbb, gyorsabb összerakni egy weboldalt, hisz nem kell külön bajlódni egy keretrendszer kódolással, megannyi téma és plugin elérhető (akár ingyenesen, akár fizetősen is), mindeközben a weboldal készítésében akár egy vizuális oldalépítő is segíthet. Szóval ez tény. Az aki “fikázza” a WP-t vagy más CMS-t nagyjából a fenti sor okán állítja hogy az ilyen weboldal “nulla”. Mert a szakértelem szerinte csakis akkor igaz, ha egyedi kódolással építünk weboldalt.

Ez viszont egy marhaság. A WP, és társai olyan rendszerek melyek keretet adnak egy weboldalnak. Felkínálja a laikusoknak, hogy előre kódolt sablonokkal maguknak tegyenek össze egy blogot, családi kis weboldalt egy egyszerűen használható admin segítségével. Viszont amennyiben komolyabb weboldalt szeretnénk építeni akkor bizony sokkal többet kell tudni. A Weboldal készítés korántsem ott áll meg, hogy összeraktam egy weboldalt, független attól hogy WP alapú, vagy Egyedi kódolású az adott weboldal.

Mi is van mögötte?

Több veterán szabauszó webdesigner már régóta nem használ előre elkészített témát. Többen magunk készítjük el a sablont, vagy ténylegesen kódolva, vagy valamilyen oldalépítő segítségével. Itt több is lehet. Gutenberg, Elementor, Divi, Oxygen, stb (csak egy párat kiemelve). Alapjáraton már az sem mindegy, hogy melyiket használjuk. Egy tök egyszerű funkcionalitású weboldalhoz nagyon nem fog Elementor vagy Divi kelleni, jó lesz a Guti is, vagy ha vizuálisabbat szeretnénk akkor mehet az Oxygen, sőt ha nem is akarunk oldalépítőt akkor le is lehet kódolni egy sablont.

A WordPress a funkciókat (főként) ugynevezett bővítmények utján tudja biztosítani, bővíteni. Több, mint 60000 ilyen bővítmény van. Itt sem lehet mindet feltölteni, azzal, hogy az egyik jó lesz. Pontosan tudni kell, hogy melyik bővítmény mit tud, hol és mire lehet használni, vannak-e jelenleg sebezhető pontjai. Ráadásul a weboldal nem feltétlen igényel bővítményeket, ergo nem kell teleszórni sem. Mindeközben gyakran előfordulhat, hogy annyira specifikus a megrendelő igénye, hogy nincs olyan bővítmény ami jó lenne. Innentől kezdve ismét jön az egyedi kódolás.

A WordPress weboldal nem az “összekattintgatásról” szól

A weboldal független attól, hogy WP, vagy egyedi meg kell felelnie a SEO követelményeknek, a reszponzívitásnak, közben legyen stabil és gyors. Az összekattintgatós, 4 Mb képet feltöltős, agyon bővítményezett weboldal egyik feltételnek sem fog megfelelni. Tehát bőven nem igaz az, hogy erre bárki képes. Ha nem figyelünk az alapvető weboldalkészítés szabályaira, akkor bizony nem lesz penge a weboldalunk sem. Így ismét nem igaz az, hogy “erre bárki képes”.

Nem is beszéltünk a fentiekben az API, Hook megoldásokról sem ami szintén fontos eleme a WordPressnek is. Vagy arról, hogy egyébként gyakran kell egy-egy kódsorba belenyúlni, módosítani akár core szinten is. S nem is beszéltünk a médiaelemekről, szövegezésekről, egyéb stilisztikai elemekről, a tervezésről, stb…

Szóval az aki lenézi a WP-t valójában teljesen rossz irányba halad. Nem lehúzni kell, hanem érdemes lenne megérteni, hogy a WordPress a keretet adja, egy olyan felhasználóbarát, modern, sokat fejlesztett és egyébként HTML, PHP, CSS, JS nyelveket használó motort, mely felgyorsítja a weboldal készítést, annak okán, hogy nem kell az egészet nulláról megírni. Nem ördögtől való, és nem egyedi nyelveket használó “izé”. Valóban programozók készítették, de ettől még a webdesignernek ugyanúgy tisztába kell lennie a programozás és a weboldal mikéntjének alapjaival.

Tehát egy WordPress weboldal ugyanolyan szakértelmet kell, hogy képviseljen, mint egy egyedi kódolású oldal.

Honnan veszem mindezt?

A legegyszerűbb ha elolvasod a Rólam részt, hamar rá fogsz jönni, hogy nem ma kezdtem. Végigjártam egy utat melyet szinte minden veterán végigjárt. A WordPress mellett való döntést viszont nem csak az határozta meg, hogy gyorsabban lehet vele dolgozni, és a felhasználó / tulajdonos is szereti, mert tudja kezelni (ezáltal jobban a magáénak is érzi). Hanem az is, hogy kicsiny hazánkban, az egyedi kódolás mérföldekkel drágább, mint a CMS rendszerrel épített weboldal. Monhatnám egy webshopra, hogy magam fogom felépíteni, s ez kb fél évig tart, s kerül egy vagy másfél millióba, de ha ezt meghallja egy kisvállalkozó akkor rámteszi a telefont, elköszönés nélkül.

A WordPress weboldal, webshop az egyedi kódolás töredékébe kerül, mert nyilván nem fogom felszámolni a WordPress alap motorját. Egyrészt azért mert full ingyenes másrészt azért mert nem én írtam. Így egy webshop például 150 ezer forinttól kezdődik, még egy egyszerű (de minden weboldal szabálynak megfelelő) weboldal akár 80 ezertől is mehet.

Van még egy fontos tényező amire rá kellett ébrednem az ügyfeleim által. Ez a függőség. Ha egyedi kódolással készül egy weboldal az ügyfél azonnal egy függőségbe fog kerülni a weboldalt kódolóval. Ha később a “kódmester” szublimál, akkor méregdrágán fogja átvenni egy másik szakember az adott oldalt, hiszen neki át kell látni a weboldal minden szegmensét. Továbbá ha újabb igényei vannak az ügyfélnek, akkor ismét várni kell a programozóra. Nem lehet azt mondani, hogy magunkhoz láncoljuk az ügyfelet, ilyen egész egyszerűen nincs. Mondván, hogy csak én vagyok képes fejleszteni a weboldalt. Ez a függőségen túl, egy bizalmatlanságot fog szűlni, mert ki lesz téve az ügyfél a programozó “anyagiasságának” is.

Mondhatnánk, hogy a fentiek alapján itt is lehet kódolni sablont, bővítményt stb… Hogy ez is egyfajta függőség lenne? Nem. Nagyon nem. A WordPress felépítése egységes és sztandardizált. Pont azért, hogy bármilyen fejlesztő, webdesigner átlássa relatív rövid időn belül. Így egy esetleges webes váltása nem okozz akkora dilemmát.

Akkor WordPress weboldal vagy egyéni?

Mindenki maga dönti el. A WP nem jó mindenre. nem lehet ráhúzni az összes elképzelést. Viszont ha csak Magyarországot és az itteni webes igényeket nézzük akkor bizony az esetek 95%-ban bőven elég a WP mind weboldal megoldás. Óriási projektek esetén pedig szintén megmarad az egyedi kódolás, nyilván itt egy több akár 10 éves szerződést is kötnek a cégek egymással, ami a fenntartásra, karbantartásra, fejlesztésekre irányulnak.

A WP főbb előnyei:

  • A WP a magyarországi igények 95%-át lefedi
  • A WordPress weboldalak relatív azonos ártartományban mozognak, függetlenséget adnak az ügyfélnek, és ezáltal nem fogja magát beszorítva érezni.
  • Felhasználóbarát, könnyen tanulható egy alapszintű felhasználás tekintetében
  • Lehet nagyon komoly, de mégis stabil weboldalt felépíteni WP-vel is.
  • Lehetőséget ad arra, hogy egy kisebb “családi” weboldalt létrehozzon egy nem erre képzett személy
  • Az egyéni kódoláshoz képest gyors határidőt eredményez, mely által több megbízás is elvállalható
  • Bármikor írható hozzá teljesen egyedi sablon, vagy egyedi bővítmény
  • Vizuális oldalépítést is lehetővé tesz
  • Megannyi prémium bővítmény segít az oldalt eredményessé tenni

A WP főbb hátrányai:

  • Milliókat nem lehet elkérni egy WordPress oldalért.
  • Minél több bővítményt használunk, annál lassabbá válhat az oldal
  • Könnyen el lehet térni a Weboldal készítés “alapszabályaitól”.
  • Ha nem foglalkozunk vele, és nincs megfelelő védelem sebezhetővé válhat

A fentiekből látszik, s talán érthető is, hogy a WordPress weboldalak nem megkövezendőek. Mint ahogy az sem aki webdesignerként WP oldalakat készít.

Tetszett amit olvastál?

Mehet a Facebookra.
Csiripeld el Twitteren
Mehet a Linkdin-re
Tűzd ki Pinterest-re

Tartalom

Weboldal készítés. WordPress weboldal.

További cikkek

Vereczkei Attila

Vereczkei Attila

Szia! Szabadúszó webdesigner vagyok. Keress bizalommal weboldal készítés, webshop készítés megbízásokkal kapcsolatban.