WordPress, Elementor. – Mi is ez? (1. rész)

Az Elementor egy olyan WordPress bővítmény, mely segítségével vizuálisan építhetjük fel weboldalunkat. A legszuperebb ebben a bővítményben, hogy nem kell hozzá programozónak lennünk. Úgy építhetjük weboldalunkat, hogy mindent látunk amit csinálunk. Alapvetően amit a bővítmény könyvtárból elérünk az az ingyenes Elementor. Viszont lehetőségünk van arra is hogy megvegyük az Elementor Pro-t, mely segítségével újabb hasznos funkciókat érünk el. De talán ne is szaladjunk ennyire előre. Nézzük meg, hogy miként és főleg mire épül ez a nagyszerű oldalépítő, valamint beszélek egy kicsit az árról, az Elementor sablonokról, widgetekről is. Nézzük.

Ingyenes Elementor és fizetős Pro különbségek.

A WordPress alapértelmezetten, azaz a keretrendszer telepítése közben felteszi a bázis sablonokat. Ez akkor is úgy van, ha valójában nem akarjuk használni ezen sablonokat, illetve a sablonokba épített funkciókat. Ezek a sablonok felelnek azért hogy Front-End (az amit bármely látogató lát, ha a weboldalra navigál) oldalon mi és hogyan jelenjen meg. A „sima”, azaz az ingyenes Elementor ilyen sablonokra épül rá. Ez azt jelenti, hogy a telepített sablonunknál kell beállítani a betűtípust, a színeket, a fejlécet, a láblécet, stb. Természetesen vannak prémium sablonok, amik nagyon szép fejlécek, láblécek építésére sablon szinten képesek, de az az igazság, hogy legtöbbször jó lenne ha ezt is teljesen testre lehetne szabni. Tehát maga az ingyenes Elementor ebben az esetben a weboldal oldalaira (ha úgy könnyebb megérteni, a menüpontok alatt található aloldalakat), azok vizuális építésére összpontosít, és a sablon alapvető beállításainak kezelését nem veszi át.

a 4 alapvető bázissablon a WordPress telepítése után

Miközben az Elementor Pro, már átveszi az „irányítást” bármely telepített sablon felett. Ezáltal a fejléc, lábléc, színek, weboldalszíntű beállításait is vele tudjuk elvégezni. Szuper egyedi fejléceket, lábléceket készíthetünk vele, amiket ráadásul reszponzívitás terén is végtelenül testre lehet szabni.

Az Elementor Pro ára

Most egy kis kapaszkodós rész fog következni. De kérlek ne szaladj el. Igen, a pénz része. Azt látom, hogy sokan mikor az Elementor ingyenes és Pro verziójáról írnak, beszélnek akkor valószínű tudatosan kihagyják az ár részét a dolognak. Az Elementor Pro bizony pénzbe kerül (ITT láthatod). Körülbelül 50$ egy oldalra évente a Pro bővítmény, ez most ( 2021.09 hóban) kb 15000 Forint. Ez éves díj. Tehát ha a weboldal alapvető éves költségei között szeretnénk mindent megemlíteni akkor már a Tárhely, Domain és az Elementor Pro is megjelenik.

Nem tagadom, hogy most egy kis „önrpomo” fog következni. Én, az ügyfeleimnek évente 6700 Forintért kínálom a Pro verziót. Nem, nem számolom rá a weboldalkészítés árára (annyira tipikus, hogy erre gondoltál :D) A titok nyitja csak annyi, hogy én több (tehát nem csak ezt a) bővítményt veszem meg liszenszelve évente, mint vállalkozó, egy nagy csomagban, hanem nagyon sokat, így úgymond egy teljesen más árszabást kapok én is. Ezért az ár merőben eltérő. Természetesen mindenki maga tudja, hogy mekkora a pénztárcája.

Nem árt itt megjegyezni, hogy egy Pro bővítmény bizony nagyon sok olyan funkcióval bír amivel a Lite, Free alapok nem, ezért több esetben, így az Elementornál is kivált megannyi egyéb bővítményt. Azaz nem kell külön telepítenünk még 2-3-4 free plugint, csak azért hogy hasonló hatást érjünk el, mint a Proval. Ez már csak azért is fontos, mert minél több bővítményt használunk a WordPress weboldalunk alatt, annál biztosabban látható lesz a lassulás. Ezen felül sok ingyenes plugin supportja, egész egyszerűen katasztrofális, tehát ha baj van, mert összeomlott miatta a WordPress egésze, akkor hetek telhetnek el, mire választ kapunk kérdéseinkre. Sőőt… Több ilyen bővítmény esetében bekövetkezik, hogy „összeakadnak”, ezért vagy egyik, vagy másik nem fog működni, vagy amit fentebb is írtam, „meghal” a WordPress, és indulhat a keresztes hadjárat a support ellen.

Az Elementor telepítése

Mint írtam az Elementor egy WordPress bővítmény. Ezért a bővítménytárban kell keresnünk. Magához a telepítéshez sem kell szakértőnek lennie, mint ahogy ebben a rövidke videóban is láthatod.

Telepítés és bekapcsolás után már mehet is a vizuális szerkesztés. A telepítés után megjelenik az Elementor, és a Sablon mappa. Ez utóbbi nem összekeverendő a Megjelenés alatt található (például alap) sablonokat tartalmazó menüvel.

Sablonok és Oldalak különbsége

Tehát mi is az oldal, és mi a sablon? Az oldalak létrehozása a WordPress keretrendszerének egyik alapja. A vizuális oldalépítővel létrehozott oldalak, alapvetően nem lesznek sablonok. Sablonok akkor keletkeznek, ha a sablonként hozod őket létre. Az így létrehozott oldalsablonokat az Elementor elmenti ugyanezen nevű mappájába, majd felhasználhatod ezeket az előre elkészített alapokat bármelyik oldal építése közben, egy pár kattintás után. Tehát nagy előnye, hogy az oldalak létrehozása során nem kell mindet egyesével ugyanolyan külalakra szabni, hiszen van egy vagy több olyan mentett külalakod, azaz sablonod, amit bármikor be tudsz illeszteni oldalaidba.

Amennyiben az ingyenes verziót kívánod használni, akkor az Elementor Sablon menü alatt található opcióid csak alapvető lehetőségeket fognak kínálni. Így valójában láthatod, hogy oldalakat, szakaszokat tudsz létrehozni sablon szinten. Viszont, mint ahogy írtam is, így egy konzekvens kinézetet fogsz kapni, amit bármely oldaladnál, aloldaladnál felhasználhatsz.

Fontos, hogy az ingyenes verzióval a sablonépítő (Theme Builder menü) további elemei sem lesznek elérhetők. Tehát nem tudsz fejlécet, láblécet, 404-es hibaoldalt, keresési találatok, blog és bejegyzés sablonoldalt, stb, stb létrehozni sem.

Elementor Widgetek.

A sablonok részre később (a következő cikkben) visszatérünk. Most következzen egy kis ízelítő a Widgetekből. Ohh… hogy mik is ezek? A Widgetek az Elementor építő azon vizuális és Drag & Drop (értsd fogd meg és vidd) elemei, melyek totálisan felhasználóbaráttá teszik magát az oldalépítést. Minden Widget valójában külön megjelenési formát / funkciót hordoz magában. Így válik egyszerűvé egy szövegdoboz, kép, videó, vagy egyéb szép interakciós dobozka vizualizálása.

Az alábbi rövid videóban, bemutatom az Elementor widgetek kezelhetőségét. Nyilván ez nem egy részletes videó, inkább azt hivatott kommunikálni, hogy mennyire egyszerűvé vált maga az oldalépítés.

Ugye nem is bonyolult. 🙂 Az Elementor megannyi szuper lehetőséget kínál, és tényleg azt kell mondanom, hogy szinte a képzeleted szabhatja meg a határokat.

Az első cikk végére.

Mint látod, az oldalépítők korszakában valóban nem kell szuper-programozónak lenned. Az viszont biztos, hogy magát az Elementor oldalépítőt és a struktúráját meg kell értened ahhoz, hogy valóban gyorsan és egyszerűen tudj modern, szép weboldalt készíteni.

Következő cikkben folytatom. Nagyon köszönöm, hogy végigolvastad. Ez azt is jelenti, hogy szeretnél megtanulni weboldalakat készíteni? Akkor ajánlom szerény személyem is. Részletekért / jelentkezéshez kattints a gombra.

Tetszett a cikk?

Oszd meg Facebook-on
Tweetelj róla
Oszd meg Linkdin-en is
Dobd ki a Pinterest-re