WordPress honlapkészítés Elementorral

WordPress honlapkészítés… Külalak!

A WordPress honlapkészítés egyik fontos szakasza, hogy felépítsük a már előre kigondolt, esetleg arculat-tervekkel is megtámogatott kinézetünket. A kinézet alatt azt értem, ahogy a honlap megjelenik minden oda látogató számára. Jöjjön az bármilyen készülékről (reszponzív). Már a honlapkészítés elején érdemes kigondolni, hogy milyen megoldást választunk a megjelenés, azaz a kinézet megvalósítására, felépítésére.

WordPress honlapkészítés Elementorral
Több mint 3 millió felhasználó nem tévedhet. A honlapkészítés jövőjének újabb generációja.

Az alábbi cikkben egy pár szóban szeretném elmondani, hogy mik a lehetőséget, merre tart a WordPress. Sokan a CMS rendszereket és azokat akik ezzel foglalkoznak, nem tekintik számadónak. Nagy hiba. Mint ahogy az is, ha figyelmen kívül hagyjuk az ezekkel kapcsolatos mérföldköveket.

Sablonok használata WordPress honlapkészítés közben.

Léteznek ingyenesen elérhető, és előre elkészített sablonok, melyeket bárki gond nélkül le tud tölteni, (pl INNEN) és már használhatja is WordPress honlapján. Ezek főként olyan WordPress sablonok melyek nem rendelkeznek túl sok interaktív, vagy frappáns vizuális megoldással, viszont ezen sablonoknál gyakran előfordul, hogy létezik PRO verzió, ami valójában ugyanaz mint az „alap”, csak több funkcióval bír, cserébe a Pro már nem ingyenes. További probléma forrása lehet, hogy nem úgy fog kinézni a honlap, mint ahogy a honlapkészítés elején vagy közben terveztük. Az ingyenes sablon elég sok kompromisszummal jár.

De fellelhető más megoldás is. Mégpedig, ha egy szuper és alapból PRO WordPress sablont veszünk meg. Ezeknek liszenszdíjai egy honlapra vonatkoznak, és kb 18-25 ezer forint között taksál. Ezen sablonok nagy előnye, hogy nem kell egy alaphoz képest megannyi bővítményt pluszban feltelepítenünk, amik egyébként is visszafogják az oldalunk teljesítményét, gyorsaságát. Ugyanis ezek a Pro (vagy prémium) WP sablonok már rendelkezhetnek azokkal a plusz funkciókkal amik nekünk kellenek az adott honlap, illetve a honlapkészítés közben. Hátrány viszont hogy ha véletlen bele kell nyúlni bármilyen kódolásba, akkor megannyi fájl közül nem biztos hogy egyszerű és egyértelmű lesz megtalálni a nekünk kellőt. Ilyen sablonokat pl INNEN tudsz megvenni és letölteni.

WordPress honlapkészítés SiteBuilder-rel.

Ha az arculat terved, és a fenti megoldások nem találkoznak egymással, akkor jön a kérdés. Hogyan tovább? Előfordulhat, hogy egész egyszerűen nincs olyan kész sablon ami megfelelne. Ilyenkor vagy kompromisszumot köt az ember, vagy felépíti azt amit megálmodott, kerül amibe kerül. De vajon mivel is?

Erre a kérdésre válaszol a sitebuilderek által nyújtott megoldás. Az jó, de mi is ez? Eszik, isszák? Úgy kell őket elképzelni, hogy nem egy kész sablont veszünk meg, vagy töltünk le ingyenes, de annál szegényesebb alapokat, hanem megkapjuk annak a lehetőségét, hogy magunk építsük fel a honlapot, azaz mi legyünk a WordPress honlapkészítők. Megannyi sitebuilder található, mint például WP Bakery, DIVI, Elementor, PageBuilder, stb, stb… Ezek közül ami nagy favorittá tudott nőni az évek alatt az a DIVI és az Elementor. Előnyük az, hogy valóban egyedi honlap fog születni, jobban ki tud teljesülni a megálmodott arculat, és rengeteg klassz vizuális formulával bírnak. A legnagyobb hátránya, hogy telepítésük után nem feltétlenül kapunk egy kész sablont, (azért létezik sablon ezekhez is) illetve hogy főleg az első találkozásnál nehezebb lesz az ismerkedés, ezáltal több időt fog felvenni a honlapkészítés. Viszont a második, harmadik… sokadik találkozás már egyre kellemesebb lesz.

Viszont sokan nem állnak neki a sitebuilderek megismerésének, hiszen végfelhasználóként nem akarják mélyebben megismerni ezt a vonalat. Nekik az kell amit megálmodtak. Szóval el lehet mondani, hogy olyan embereket vonz ez az opció akik több oldalt is szeretnének építeni, webdesignereket, kezdő honlapkészítőket, esetleg még azt a réteget is vonzza akik kicsit mélyebben szeretnének megismerkedni a WordPress honlapkészítés lehetőségeivel.

Elementor, könnyen meg lehet szeretni…

Én az Elementort részesítem előnyben. Sok mást is próbáltam, mint pl a WP-Bakery, vagy SiteOrigon féle Page Buildert, azt kell mondanom, hogy mindegyik nagyon jó, de az évek alatt az Elementor (és nemrégiben a DIVI) az ami fel tudott zárkozni az elvárásokhoz. Ezeket az elvárásokat a felhasználók és webdesignerek egyaránt adják.

Nehezen szoktam váltani így nehezen is vettem rá magam, hogy WP-Bakery-ről váltsak másra. De nagyon meglepődtem, ahogy egyre mélyebben megismertem az Elementort. Több mint 3 millió ember táborához csatlakoztam én is. Szóval jó, egyszerű, dinamikus… de miért is? Nézzünk pár példát.

Elementor élesben! Pár frankó funkció.

Kezdjük ott, hogy nagyon logikusan és letisztultan van felépítve az egész. Live-ban tervezzük az adott oldalt. Az elementor két részre bontja a képernyőnket. A jobb oldal a “front-end”, azaz az amit valóban lehet látni az adott oldalon, ha közzétesszük azt. A bal oldalon helyezkedik el az Elementor Panel. A Panelen belül megannyi widget, és minden widget egy, vagy akár több külön funkciót is rejt. Az egész építés egy Drag&Drop rendszerrel működik. A Fogd meg és dobd nagyban megkönnyíti a honlapkészítést.

WordPress honlapkészítés Elementorral. Egyszerű, letisztult, és kellemes.

A rengeteg Widget mellett számtalan stíluslehetőséget is ad a SiteBuilder. Ráadásul az Elementor ingyenes verziója is halomnyi plusz és hasznos bővítménnyel bír, amivel tovább lehet fokozni a honlap egyediségét.

WordPress honlapkészítés Elementorral. Egyszerű, letisztult, és kellemes.

Szekciókat, azon belül kisebb szakaszokat építhetünk, de akár az egész menüsávot is el lehet készíteni, úgy hogy az minden oldalon meg is jelenjen. Valójában még órákat tudnék mesélni az Elementor tulajdonságairól.

Ami fontos lehet, hogy ennek a SiteBuildernek nincs végleges (én nem tudok róla) és egyszeri díja. Azaz ha a PRO verziót szeretnéd megszerezni akkor éves díjjal kell számolnod. Viszont nem nagyon kell a PRO, hacsak nem webdesigner vagy, viszont ebben az esetben csábítóbb lehet a DIVI, hiszen annak létezik Lifetime díja. Azaz egyszeri díja, ami után a tiéd, és annyi honlapot építhetsz vele amennyit nem szégyelsz. 🙂

A WordPress honlapkészítés jövője…

Hosszú évek alatt az egész honlapkészítés átalakult. Nagyon nagy üzletág lett belőle, ahol az tud versenyben maradni aki halad és fejlődik a webdesigner világ fejlődésével párhuzamosan. Anno még én is HTML oldalakat építgettem, majd jött a CMS és az egész honlapkészítéssel kapcsolatos világ felborult. A jó öreg PHP-Fusion az egyik kedvencem volt. Majd Joomla, Drupal, és a végén a WordPress. 2020-ban elmondhatjuk hogy a világ oldalainak több mint 33% WordPressel készült el. De már a Webshop is ezt a trendet követi. A Woocommerce, Magento viszik a prímet.

A WordPress honlapok jövőjét (ez nem trendjóslás, egyszerű vélemény) egyre inkább a SiteBuilderek fogják meghatározni. A WP-Bakery nagy kedvencem volt, de közel sem sikerült olyan felhasználóbarátra mint a DIVI vagy az Elementor. Persze hozzáteszem azt is, hogy kell egyfajta affinítás, illetve alázat ahhoz, hogy valóban jó webdesigner legyél. Kellenek kudarcok, és sikertelenségek is, mert ezek is arra ösztönöznek, hogy egyre jobb legyél, hogy egyre jobban fejleszd magad. Az Elementorhoz hasonlatos “oldalépítgetők” újabb generációs lépcsőfokot adnak a WordPress honlapkészítés végtelennek tűnő lépcsőházában.

Tetszett a cikk?

Oszd meg Facebook-on
Tweetelj róla
Oszd meg Linkdin-en is
Dobd ki a Pinterest-re