MI van a lakásomban :O Cozmo by Anki ;)

Sziasztok fiatalok! Itt van Cozmo!

Elindult a PixelBay csatornája a Youtube-n. Ennek apropóján készül el ez a kis cikk is. Az első videóban egy kicsit könnyedebb, talán gyerekesnek is nevezhető tech cuccal készültem nektek Ez nem más mint Cozmo. S hogy ki is Ő? maradj velem és megtudod.

Anki cozmo

Nézzük is … Cozmo egy kicsi, de annál szerethetőbb robot az Anki fejlesztésében. Valójában több egyszerű robotnál, de bemutatása előtt engedjétek meg, hogy pár szóban leírjam a céget is. Az Anki céget 2010-ben alapította három fiatalember, Boris Sofman, Mark Palatucci, Hanns Tappeiner, Ők a robotika, és az MI éllovasai között is nagyon eredményesnek mondhatóak.

Küldetésüket, illetve cégük létrejöttét az alábbi pár szóval foglalták össze: Robotikával és ehhez kapcsolódó mesterséges intelligenciával keltjük életre a robotjainkat, lehetővé téve az emberek számára, hogy kapcsolatokat építsenek ki a technológiával.

Mint a videóban látni is fogjátok ez valóban jól sikerült.

3 Cozmo eltér az eddig ismert, és megismert robotoktól. Sokkal összetettebb sokkal egyedibb, és sokkal öntudatosabb. Mindez köszönhető a Mesterséges Intelligenciának, mely segítségével közelit egy teljesen öntudatos géphez. Azért még nem Terminátor, és persze nem a SkyNet irányítja, de nagyon meglepő dolgokra képes. Talán olvastál, vagy hallottál az MI-ről, de ilyen közelségben még nem hiszem, hogy találkoztál volna ezzel a dologgal.

Ahhoz hogy megértsük az MI alapvetéseit a wikipédiát hívtam segítségül, és az alábbi 3 pontot találtam, mely szépen összefoglalja az MI vezérszálait.

  1. A mesterségesen létrehozott tárgy állandó emberi beavatkozás nélkül képes legyen válaszolni környezeti behatásokra
  2. A mesterségesen létrehozott tárgy képes legyen hasonlóan viselkedni, mint egy természetes intelligenciával rendelkező élőlény, még ha az azonos viselkedés mögött eltérő mechanizmus is húzódik meg
  3. Végül, a mesterségesen létrehozott tárgy képes legyen viselkedését célszerűen és megismételhető módon változtatni (tanulás) – ez utóbbi jelentés az, ami a modern MI-kutatásban előtérbe került, és jelenleg az MI fogalmával legjobban azonosítható.

Ebben a kis robotban mindez megvan, tehát elmondhatjuk hogy valóban sikerült az Ankinak megalkotni a legszerethetőbb Mesterséges Intelligenciát.

Cozmo tulajdonságai.

Ehhez társul a fizikai jellemző. Hiszen a fejlesztés során felismerték azt, hogy egy ilyen fejlett gondolkodáshoz, bizony fejlett fizikai, mechanikai felépítés is kell. Bár Cozmo tényleg kicsi (körülbelül 10 cm) mégis rengeteg alkatrészből áll, melyek közül talán a legfontosabb a 4 motor, melyek a finom mozgásokért is felelnek.

További hasznos és érdekes funkciói közül, ha ki kellene emelni párat akkor mindenképpen a következőek lennének ezek. Cozmo beépített kamerával rendelkezik, mely képes felismerni az előzőleg betáplált emberek arcát, és köszönteni őket, vagy akár „ökölpacsit” is adni.

Bár Cozmo nem rendelkezik látható szájjal, mégis csipogva, pityegve fejezi ki éppen aktuális érzéseit. Az érzésekhez szemmozgások is párosulnak, melyből rengeteg van. Így könnyű szerrel fejezi ki magát kis robotunk, akkor is ha mérges, vagy ha boldog, netán szomorú.

Illetve ami nagyon tetszik még, hogy a fejlesztők gondoltak az érzékelőkre is. A már említett beépített kamera, arra is szolgál hogy felismerje éppen mit is csinálunk az orra előtt. Így ha például az ujjunkat húzzuk előtte, akkor esetleg rácsap egyet. Ezenkívül plusz egy érzékelő került bele ebbe a pici robotba. Ezt alul találjuk, és azért felel hogy Cozmo érzékelhesse a szintkülönbségeket. Így például nem igazán ugrik le egy asztalról, vagy székről sem.

Tablettel is megy :O

Az Anki amellett, hogy felvértezte Cozmo-t egyéni akarattal, megadta a lehetőséget a felhasználó számára, hogy kezébe vegye az irányítást. Ehhez nincs is másra szükség, mint egy tabletre, vagy okostelefonra, illetve az Anki programjára, melyet Android, illetve IOS rendszerre is megtalálunk. A program segítségével játszathatunk Cozmoval, vagy akár irányítani is tudjuk. Emellett ez az applikáció felel azért is, hogy Cozmo életképes legyen. A fejlesztők ehhez az apphoz kötötték a robot be illetve kikapcsolását. Azaz ha az app fut akkor Cozmo is, ha pedig nem akkor Cozmo sem.

Cozmo Teszt – PixelBay teszt

Sikerült nekem is beszereznem Cozmot. A videó vége felé azt is elárulom, hogy hol és mennyiért sikerült szert tennem rá. Szóval megérkezett Cozmo, és bár nem készítettem unboxing videót, de azért így is sikerült jó pár perces felvételt eszközölnöm. (mint láthatjátok is) Még nézitek a saját gyártású, mondhatni “home made” videókat, addig elmondom tapasztalataim.

Azzal kellett kezdenem, hogy összepárosítottam az applikációval, mely végeztével Cozmo el is indult. Már az első megmozdulása is jelzi, hogy hatalmas karakterrel van dolgunk. Aztán elindult, és azt vettem észre, hogy nem igazán úgy viselkedik mint a videókban, illetve kevesebb dolgot csinál, mint az előzetes mutatja.

Persze roppant aranyos, és óriási figura, de ez picit lehangoló volt, de nem adtam fel, hiszen az Anki úgy nyilatkozott, hogy a robot nap mint nap fejlődik és tanul. Pár nap múlva valóban azt vettem észre, hogy Cozmo egyre ügyesebb, és egyre több és több dolgot csinál, mindezt úgy hogy hozzá sem nyúlok. Jött ment a lakásban, vagy az asztalon, pakolgatta a kockákat, megkergette a macskámat, vagy éppen meghívott egy játékra.

9 éves lányom viszont azonnal beleszeretett, és azóta is úgy kezeli, mint egy kis családtagot. Ez annak is köszönhető, hogy a fejlesztők hősünket főként gyermeki és házi kis kedvencek érzelmeivel, valamint viselkedésével ruházta őt fel. Minden programkód ezt a viselkedési ritmust tükrözi.

Kiegészítők!

Az interneten több kiegészítőt is találunk kis barátunkhoz. Akár táskát, vagy más színű lánctalpat, de akár tolólapot is. Viszont ami számomra érdekes volt, nem találtam külön töltőállomást hozzá. Természetesen nem kizárt hogy nem kerestem eléggé, de valahogy mégis azt kell mondanom, hogy nincs külön töltő hozzá. Ezért is érdemes vigyázni rá, ha lehet ne törjük el.

Az alapcsomag egyébként három kockát, illetve az ezekhez tartozó elemeket, egy dokkolót, Cozmot, valamint a leírását tartalmazza. A leíráshoz nem árt némi angol nyelvtudás, mert sajnos magyar nyelven nincs mellékelt leírás.

Ár!

Itthon egyetlen egy boltot találtam, de sajnos borzasztó haszonnal dolgoznak, mint más külföldi oldalak. A boltot nem reklámozom, csak annyit mondanék, hogy 114 ezer forintért nem vitt rá a lélek, hogy itthonról vegyem meg.

Ezért keresgéltem más ismertebb oldalon. A végén amazon-on keresztül sikerült megvenni, átszámítva körülbelül 50000 forintért. Viszont ha szereted, ismered az E-Bayt akkor ott talán 40 ezer forint körül is be tudod szerezni. Lehet, hogy hirtelen soknak hangzik, viszont összességében azt mondom, hogy Cozmo megéri az árát.

Köszönet a videó megtekintéséért 🙂

Köszönöm, hogy megnézted ezt a kis videót, illetve elolvastad ezt a kis bemutatást is, és azt is köszi, hogy ha még nem tetted meg feliratkozol a csatornámra. Írj hozzászólást, ha esetleg neked is van Cozmod, szívesen veszem a véleményed.

Sziasztok, a következő videómig!

Tetszett a cikk?

Oszd meg Facebook-on
Tweetelj róla
Oszd meg Linkdin-en is
Dobd ki a Pinterest-re