Hogyan lesz a honlapom olyan amilyet szeretnék? – Webfejlesztő

Webfejlesztő, Te, és az oldalad…

Egyszerűnek tűnhet, de valójában nem is az. Ezt most jól leírtam. Azt figyeltem meg az évek alatt, hogy sokan – főleg laikus szemmel – úgy gondolják, hogy a fejükben élő honlapot bárki pillanatok alatt meg tudja valósítani, aki ezzel foglalkozik. Azt kell mondanom, hogy nem. Egyszerűen azért, mert nem lát a webfejlesztő a fejedbe, s így marha nehéz kitalálni hogy mi is a tényleges elképzelés. Persze ha nincs elképzelésed, akkor érdemes a fejlesztőre hagyni ezt a felét. De akkor is sok kérdést fogsz kapni, hogy tényleg megfelelő weboldalhoz juss.

Az elképzelésed mindig pontosan meg kell adni, ahhoz hogy elérhesd az álmaid oldalát. A webfejlesztő néha “fura” kérdéseket tud feltenni, és talán sokszor nyűgösnek is tűnhet az egész. Talán mintha nem is akarná elkészíteni az a “szerencsétlen” az oldalt, s talán pont azért macerál ilyen furi kérdésekkel. Nem, nem… A webfejlesztő azért macerál mert szeretné kinyerni a fejedből a honlap terved, vagy ha az nincs akkor is szeretne egy minőségi oldalt átadni részedre, azt szeretné ha tökéletes lenne, vagy legalább is nagyban hasonlítana a fejedben élőhöz.

Tehát akkor mi kell?

Nyugalom, abból sok. Valamint meg kell fogadni azt amit a fejlesztő mond, ajánl, tanácsol. Még akkor is ha éppen nem szimpatikusak a szavai. Nem ellened van, hanem érted, és a céljaidért. Ezen kívül, ha tényleg bírsz egy elképzeléssel, akkor próbálj lépcsőzetesen építkezni. Legyenek képeid, legyenek szövegeid, rajzolj papírra ötleteket. Sokszor találkozom azzal, hogy az ügyfél vagy leendő ügyfél szeretne egy honlapod, de valójában csak azt tudja elmondani hogy mi lesz a funkciója. Ennél messzebb kell gondolkodni. Keress hasonló honlapokat, nézelődj a saját témakörödben. Rajzold le a főoldalt, határozz meg színeket, szöveget, akár a menüpontokat is. Tervezd meg saját oldalad, hogy ne azzal menjen el a drága időd, hogy barkochbázni kell a webfejlesztő úriemberrel.

Ne feledjük el azt sem, hogy a szövegeket miként írjuk meg. Legyen tartalma, és ne csak azért írj valamit, mert “kell”. A másik ami szokott “tetszeni”, hogy a weboldal építés közben jön egy szikra, és menet közben kitaláljuk, hogy akkor legyen az oldal 5 másik nyelven is. Mert az milyen jó. Persze, hogy jó, de azonnal felrúghatja a kialkudott árat is. Hiszen pluszmunkát eredményez a fejlesztőnek is. Az egyedi fordításokkal még több a baj (persze lássuk be a google translate nem a legkirályabb). Persze az eredeti árat valójában minden plusz ötlet felrúghatja. Csak utána nem érdemes azon bánkodni, hogy drágább lett az oldal. Ezért is jó, ha tényleg kész ötlettel állsz elő, kinézetben, funkcióban, témakörben… stb… neked és a fejlesztőnek is könnyebb lesz a munka.

Ha már kinézet…

A másik sarkalatos pont a szín és az elrendezés. Ha fekete színt szeretnél alapul, s azon rikító sárga, és piros betűket, akkor nem kell meglepődni ha a webfejlesztő arca egy Picasso festménnyé torzul el, a másodperc töredéke alatt. S, azon se hogy azonnal minden erejével megpróbál lebeszélni. Ez a példa csak egy abból a rettenetes tárházból, amivel már az elején lenullázhatod az oldalad forgalmát. A színek használata kétélű fegyver. Csakúgy mint az oldal egyes elemeinek az elrendezése. Sokan esnek abba a hibába, hogy annyi mindent akarnak az oldalra, hogy egész egyszerűen “elvakítja” a látogatót. Ez sem szerencsés, rengeteg potenciális ügyfelet lehet veszíteni azzal, ha a rossz elrendezésnek köszönhetően nem kapja meg a látogató a számára szükséges infókat szinte azonnal. A kevesebb néha több. Nagyon ideillő mondás.

Szóval a lényeg az, hogy gondold át mit szeretnél, tervezz, rajzolj, nézelődj, és bízz meg a webfejlesztőben is 😉

https://pixelbay.hu

 

Tetszett a cikk?

Oszd meg Facebook-on
Tweetelj róla
Oszd meg Linkdin-en is
Dobd ki a Pinterest-re