PixelBay - Készítsünk együtt honlapot! Keress bizalommal

attila.vereczkei@gmail.com

+36 (30) 774-0722

Szimmetrikus kialakítású, s egy sor nagyteljesítményű adatátviteli és tápellátási szabványt támogat.

Az USB Type-C, vagy ahogyan a leggyakrabban hivatkoznak rá, az USB-C egy viszonylag új típusú csatlakozó, amelynek segítségével adatátvitelt és tápellátást valósíthatunk meg informatikai eszközök között. Egyik nagy előnye, hogy szimmetrikus kialakítású, bármilyen helyzetben csatlakoztatható, így biztosan azonnal betalálunk vele az aljzatba, nem úgy, mint a korábbi szabványú USB csatlakozók esetében. Már csak emiatt is nyerő megoldásról van szó, amihez még hozzájön az olyan új, nagyteljesítményű technológiák támogatása, mint az USB 3.1, a Thunderbolt 3 és az USB Power Delivery.

Hirdetés

A legtöbb USB-C aljzat az USB 3.1-es adatátviteli szabványra épül. A második generációs USB 3.1 protokoll elméletileg maximum 10 Gbps-os adatátviteli sebességre képes – kétszer olyan gyors, mint a legfeljebb 5 Gbps-ot tudó USB 3.0 és az első generációs USB 3.1.

Sok laptopon és asztali számítógépen az USB-C specifikáció ugyancsak támogatja az Intel-féle Thunderbolt 3 adatátviteli technológiát. Egy Thunderbolt 3-mal ellátott USB-C port maximális elméleti adatátviteli sebessége 40 Gbps. Ez a technológia négyszer gyorsabb az az USB 3.1-nél és 3 ezerszer gyorsabb az eredeti, 12 Mbps-ot tudó USB 1-es szabványnál.

A képen látható noteszgépen található USB-C port (balról a második) lényegesen kisebb, mint a tőle jobbra található két régebbi típusú USB-A aljzat
Fotó: Melissa Riofrio, IDG

A megnövelt adatátviteli sebességnek köszönhetően lehetőség nyílik videóátvitelre ugyanazon a kapcsolaton keresztül. Az USB-C videóátvitelhez készült Alternate Mode üzemmódja (Alt Mode) lehetővé teszi az adapterek számára videójel továbbítását megjelenítőkre, televíziókra és projektorokra ugyanarról az USB-C portról HDMI, DisplayPort, VGA és más típusú videócsatlakozókra.

Ha még ez sem lenne elég, az USB-C támogatja az USB Power Delivery (USB PD) specifikációt is. Egy USB 2.0 port legfeljebb 2,5 watt energiát tud átadni (ez elegendő egy telefon feltöltéséhez), egy USB 3.1 port pedig akár 15 wattot. Ugyanakkor az USB PD 100 wattnyi energia átadására képes, vagyis hatszor annyira, mint az USB 3.1. Ennek köszönhetően lehetőség nyílik például laptopok által táplált, USB-C csatlakozófelületű projektorok kifejlesztésére.

Hirdetés

Vereczkei Attila

A PixelBay alapítója, és tulajdonosa vagyok. Az oldalon munkásságom szeretném bemutatni, mindamellett (remélhetően) hasznos cikkeket is találsz. Keress bizalommal bármilyen kérdés esetén. Üdvözlettel 🙂

    wpChatIcon
    shares
    %d blogger ezt szereti: