loader image

Első bejegyzés – közösen építsünk honlapot

Építsünk honlapot közösen

Ugye milyen jó az elképzelés. Legalább is remélem. Nos… Akkor építsünk honlapot, de előtte… Ha ezen sorokat elkezdted olvasni akkor jogosan érzem úgy, hogy Te honlapot szeretnél építeni. (azért ezt a logikát lehet irigyelni 🙂 ) De mielőtt belecsapnánk a mákospacal közepébe egy pár dolgot meg kell említenem (én már csak ilyen vagyok).

Első körben azt, hogy az elején még minden jó lesz, minden tetszeni fog, mert nem ástad bele magad olyan mélységben mint ahogy én, és még egy páran (igen a honlap-építőkre gondolok). Aztán el fog jönni az a pillanat mikor elkezded felfedezni ezen világot, és miután nem érzed elegendőnek az itt megszerzett tudást, keresgélni kezdesz a neten. Nagyon sok hasonló írást, cikket fogsz találni, viszont sok lesz ami nem így, vagy akár ellentmondásosan fogja leírni mindazt amit általam olvashatsz.

Tudjuk hogy mi a cél. Ehhez a célhoz több út is vezet. Én nem írom azt, hogy más webfejlesztő hülye, és nem is ír értelmes dolgokat. Azt írom, hogy Ő más úton jár mint Te meg én. Így neked azt kell eldöntened, hogy velem tartasz, vagy inkább keresel mást. No para, lehet máshoz is fordulni. De egy a lényeg, hogy ne válts egyik pillanatról a másikra szemléletet, nézőpontot. Azt az utat érdemes járni amit elkezdtél.

Tovább is van …

Másik dolog. Közvetlen leszek, sokszor talán őszinte is (ugye milyen meglepő), de ami a lényeg, megpróbálok érthető nyelven beszélni, főleg az elején. Nem mindenki webfejlesztőként, vagy programozóként születik, így nem várható el, hogy azonnal megértsd a szakzsargont. Majd később ahogy haladunk előre egyre többször fogok szakmai kifejezéseket alkalmazni, de hidd el azon a ponton neked már nem lesz új a kifejezés.

Harmadik dolog (nem lesz már sok nyugi). Ha valamit végképp nem értesz, kérlek ne add fel egyből. Keress meg e-mailen keresztül, kérdezz és ha tudok válaszolok is. A honlapépítés tele van érdekességekkel, és sok-sok olyan dologgal ami elsőre (de akár huszadjára) sem lesz világos. Ilyenkor számolj el tízig (majd cserélj tárat 😀 ) és nyugodj meg… mert attól megnyugszol 😉

Negyedik és egyben utolsó dolog. Bármilyen fura nem tudok én sem mindent. Ezen nem kell meglepődni van ilyen. Viszont (lásd második pont) el fogom ezt is árulni. Nem fogok ködösíteni, és hirtelen olyan „nyelven” beszélni, amit aztán végképp nem értesz. Viszont én azt vallom, hogy ha zsákutcába ért az ember, nem kell egyből úthengert hívni. Használ(d)juk a fejünket és menjünk másik alternatív úton, közösen a cél, azaz a kész honlap felé.

S, ha készen állsz (gondolom eddig sok kérdés nem merült fel) akkor ragadj kést, villát és kezdjünk is neki a monológ elején említett finom mákospacalnak … Építsünk honlapot közösen. ( jah igen, közben dobhatnál egy kedvelést a facebook oldalamra is, ami egyben ezzel a blogolással együtt fog fejlődni. https://www.facebook.com/pixelbayhu/ köszi előre is)

Kezdeti lépések a honlap életében.

Alapozzunk!… remélem most nem szaladtál el a legelső kocsmáig pár üveg sörért. Ha igen akkor azt légyszi tedd le, és olvass tovább. Tehát, a honlapépítés picit hasonlít a házépítésre (nem azért mert a kőműves be van rúgva). A házépítésnél is az ötlettel, az elgondolással kezdődik minden. Itt sincs másképp. Mik az első kérdések… Mit is akarunk? Hogy nézzen ki? Mi lenne a végcél? Ki lesz a közönség? Hasonló kérdésekre kell válaszolni. Az igazi mese itt kezdődik.

Ergo fogj egy lapot magad elé, és kezdjük el az ötletelést a következő metódus alapján.

Hmm… pl legyen egy recept oldal, mert abban jó vagyok… vagy … nem, nem igaz, marha rossz vagyok benne, egyszer csináltam pogácsát, fekete lett mint a liftakna. Akkor legyen egy weboldal készítő blog (!) Ez az, nagyon jó gondolat, csak kár hogy ez már van… De tudod mit, szeretem a kihívásokat… legyen recept oldal mégis. (olyan bizonytalan vagyok, vagy mégsem 😀 ). Szerintem legyen fehér alapon színes… Nah ezzel aztán tényleg sokat szűkítettem… hmm… Nézzük konkrétabban. Legyen narancssárga, piros, kék a fehér alapon. Persze fekete betű színnel. Jó lenne egy logó, és kitalálni, hogy milyen betűtípust használjunk. Legyen Verdana, vagy Corpo S… még kitalálom.

De miért is fontos ez? Ezt úgy nevezik, hogy arculattervezés. Persze hozzá kell tennem, hogy egy komplett arculat nem csak ebből áll. Egy jó arculat sokszor többet ér, mint bármi más. Legyen egyszerű, könnyen megjegyezhető, és megkapó is. Elemei továbbá lehetnek még névjegykártya, dosszié, levélpapír és persze a honlap is.

Körvonalazódik már?

Szóval kitaláltunk – majdnem – mindent (ha gondolod küld el nekem e-mailen keresztül, nem fogom ellopni, de persze nem feltétlen kell). Csak épp hiányzik a név. Azt javaslom, hogy ne egyet találj ki. Legyen 5-10. A lényeg hogy rövid beszédes címet válasszunk. Ez lesz az amivel a kedves látogatónk be tudnak azonosítani. Mégegy, ha lehet .hu végződésben gondolkozzunk. Ha megvan az 5-10 név, ami beszédes, és relatív rövid is, akkor itt az ideje hogy keresgéljünk egy kicsit. Nyissunk egy böngészőt, és írjuk be a kigondolt neveket a Google keresőbe. Nézzük át az első 5 oldalt, olyan oldalakat keresve amik hasonló névvel rendelkeznek.

Miért is kell ez? Mert amennyiben beregisztrálunk egy címet (azaz Domain nevet), majd szépen felépítjük az oldalt, és ezután – vagy menetközben – kiderül hogy konkurens oldal is hasonló névvel dübörög az Internet világában, az bizony nem kevés fejfájást fog okozni a jövőben. A jogi vitákról nem is beszélve.

Sikerült találni egy megfelelő nevet és erre szeretnél építeni? Ez tök jó. De… Mielőtt veszettül elkezdenél egy domain regisztrátort keresgélni állj meg egy pillanatra. Persze, persze… tudom hogy körülményes vagyok, de ha nem így teszünk akkor pár blogbejegyzés múlva csak a homlokcsapkodás és a “fene vigye el, csak el kellett volna olvasni ennek a szerencsétlennek az első firkálmányát” fog menni. Használjuk ismét a Google segítségét. Keressünk kulcsszavakat. Ezek olyan az oldalra releváns szavak melyekre építeni fogunk a későbbiek folyamán.

Google Trend, hogy tudjuk merre vagyunk arccal.

A Google trend (<– katt ide) egy a sok jó és hasznos megoldás közül amit a Keresőóriás kínál. Én Maradok a példámnál. Ezért én most próbálok egy receptoldalnak keresni kulcsszavakat.

A témakörök felfedezése fog segíteni, ide írjunk be egy szót majd lökjünk egy entert. Én jelen esetben a “csirkemell recept” kifejezéssel kezdtem, majd megadtam még plusz 4 kifejezést. Mit is látok… A lenti képet.

Ami fontos adjunk meg egy nagyobb időintervallumot. Több szót is próbálgassunk, úgy hogy amit a legkevesebben kerestek azt folyamatosan zárjuk ki. Azt fogod látni, hogy egyre jobb szavakat találsz. Ezek egyébként lehetnek egyszavasak, vagy több szavasak is.

Ha ez is megvan akkor bizony nézd meg mit is csináltál. Vedd magad elé a papírod amire mindenfélét felirkáltál. És írd fel ezt a 4-8 kifejezést is. Majd nézd meg a domain neved. Ha szinte semmi köze sincs a domainnek a legrelevánsabb szóhoz, akkor érdemes alakítani még egy kicsit, majd ismét böngésző, és keress hasonló oldalakat.

Most tudom mit gondolsz… “Ez szórakozik velem”. Nem, nem és nagyon nem. Minderre azért van szükség, hogy tényleg találj egy halvány reményt arra, hogy sikeres legyen az oldalad. Hidd el nem csak a te oldalad van a nagyvilágban, és nagyon nehéz az élbolyba kerülni. Meg amúgy is, gondolom nem szeretnéd egy halott oldalba önteni a pénzt (ne lepődj meg, ez is kelleni fog), és az energiád? Ugye nem. Nah akkor kitartóan tessék variálni, közben egész nyugodtan szidni, jól bírom a csuklást, és víz is van a csapban 🙂 …

Első cikk végszavaként …

Hidd el lesz folytatás. Arra kérlek, hogy ha elakadsz vagy nem értesz valamit keress bátran, és bizalommal. Kíváncsi vagyok arra hogy kinek mi lett a végeredmény. Szintén azt tudom javasolni, hogy küld el nekem az eredményeidet. Megbeszéljük mi jó, és mi nem.

Mindaddig csaó és kitartás, hamarosan jelentkezek… Oszd meg, kedveld, és olvasd el újra…

Üdv : Attila.

Tetszett a cikk?

Oszd meg Facebook-on
Tweetelj róla
Oszd meg Linkdin-en is
Dobd ki a Pinterest-re